En inspirationsbok om att sova ute. Och en berättelse om en livsresa. Läser du denna finns det en risk att du vill sova i skogen inatt. Klart värd att läsa, 4 av 5.

Det här är en bok om att sova ute. Det är också en bok om en livsresa. Samt en mycket inspirerande bok för dig som gillar enkelt friluftsliv. Det är helt enkelt en bok som berättar om ett liv nära naturen, och därmed inspirerar till ett enkelt, genuint friluftsliv. Markus Torgeby är långdistanslöparen som efter en skada hamnade en hemgjord kåta i skogen utanför Järpen, där han till stor del levde på gröt.

Större delen av boken är uppdelad i avsnitt som handlar om verktyg och aktiviteter: klättra träd, liggunderlag, torka ved, sova ute, osv. Där finner du ganska korta avsnitt som kanske inte är sprängfyllda med detaljer, utan mer är personliga betraktelser baserade på en gedigen erfarenhet, där läsaren får en inblick i hur man kan göra, insikter i ett system som fungerar. Författaren har starka åsikter om hur han trivs med saker i skogen, men samtidigt är han ödmjuk nog att göra klart att detta är hur han gör saker, vad som fungerar för honom, inte ett facit som måste gälla för alla.

Han berättar – boken verkar till större delen vara skriven av Markus och illustrerad av Frida – att när han är ute och reser i Sverige väljer han att sova ute, och att om man är ute i skogen kommer man inte att bli störd av människor: på natten är folk hemma och sover. Detta är något jag känner igen från de tre somrar som jag sov ute i skogen: efter klockan 2200 är en svensk skog folktom, och de enda djuren man behöver oroa sig för är fästingar längs östkusten.

Om du letar efter en bok som kommer att inspirera dig att ta sovsäcken och liggunderlaget och dra ut i skogen i natt är detta helt rätt bok. Om du letar efter en bok som ger dig detaljerade recept på hur du skall göra är det inte rätt bok: de enda detaljerade instruktionerna är på en gröt…

Fakta: Torgeby, M. & Torgeby, F. “Sova ute : om att finna sitt lugn i naturen”. Offside press, 2019. ISBN 9789185279616.

Betyg: 4 av 5.

Sova ute av Markus och Frida Torgeby