Fördelarna med att kunna anteckna, och ett enkelt gör-det-själv projekt för att skapa ett nytt fodral till ett anteckngsblock

Lite prosaiskt om ett gör-det-självprojekt. Och dess bakgrund

Jag gillar att ha med mig ett anteckningsblock. Där kan jag anteckna det som jag inte litar på mitt minne för. Vilka var grupperna på överlevnadskursen? En ny punkt på att-göra-listan. Koordinaterna för den vackra lilla sjön jag vill återvända till. Haikun som jag skapade medan jag tittade på en soluppgång? Inget av det är det 100% säkert att jag kommer ihåg. Och därtill vet jag att bara genom att skriva ned det så kommer jag ihåg det bättre. Så det finns många orsaker till att ha möjlighet att anteckna.

Däremot så finns det hinder i friluftslivet. Papper är en underbar uppfinning – utom möjligen för miljön – men det är inte en produkt som håller bra när det är blött. Idag finns det dock alternativ, “papper” som är mer eller mindre totalt vattentåligt. Egentligen är detta plast med olika tillsatser, så räkna med att om du slänger sådant i naturen så blir det kvar en lång tid. Det blir å andra sidan din ryggsäck också (om du har en i moderna material). Se helt enkelt till att inte lämna den i naturen, så är det tämligen ok. För att skydda min anteckningsbok och hålla ordning på pennorna som hör till så skapade jag ett enkelt men robust fodral. Jag har tidigare tillverkat sådana i olika material (tyg, läder), men det känns lite udda att först ha ett anteckningsblock som tål att ligga i vatten en månad, men sedan förvara det i ett fodral som måste skyddas för väta. Och för mig så vet jag att jag måste ha det enkelt tillgängligt, annars blir det inte använt. Så jag tittade i materiallådan och insåg att jag hade det idealiska materialet. Vattentåligt och slitstarkt: plattband (till höger i bilden). Den första prototypen funkade, men var inte helt idealisk (bandet jag hade var lite, lite för smalt). Men jag gillade resultatet i alla fall.

Gamla anteckningsboksfodral

För att göra den slutgiltiga versionen köpte jag en bit av ett bredare plattband, och sydde den slutgiltiga versionen. Båda är enkla. För mycket specialfack och förvaringsmöjligheter bygger volym, och då blir det plötsligt opraktiskt att ha i fickan, hamnar i en ryggsäck, och är inte där när jag vill ha det. Så, ett fodral som håller ordning på två pennor och ett litet anteckningsblock. Håller det 20 år så räcker det gott för mig, och det tror jag att det kommer att göra.

Nytt anteckningsboksfodral