Brännässlan, vars systematiska namn är Urticia diocia är en växt med många användningsområden, mat, te, snöre, växtfärgning och till och med textilier.

Brännässlor har vi all blivit brända av, men visste du att det är kanten på bladen som bränns? Förutom att använda dem i maten – späda blad blir en fin soppa – eller för att göra te så kan man tillverka snöre av stjälkarna. Skala av bladen från stjälken, klyv den med tumnageln, och separera fibrerna på utsidan från den inre märgen. Tvinna dem antingen när de är färska eller när de torkat: det senare blir ett bättre snöre, men glöm inte att fukta dem lite igen innan du tvinnar dem.

Brännässla, Urticia diocia

Om man tar de späda bladen på våren kommer det att växa ut mer späda blad, och man kan på så sätt förlänga säsongen för denna underbara vårprimör. Det går även att samla in bladen och torka dem till te genom att antingen hänga upp knippen av hela plantor på en skuggig och torr plats eller genom att lägga bladen luftigt, torrt och skuggigt.

Brännässlan har även använts som färgväxt: den ger en mjuk grön färg.

Visste du att det bara är längs bladkanterna som nässlan bränns? Tar du mitt på bladet slipper du bli bränd. När jag skall skala av bladen från en större mängd plantor tar jag normalt en snusnäsduk, jackärmen eller någon skinn- eller tygbit, håller den lagom hårt om plantan nära rotänden och drar sedan den genom tyget med den andra handen. Då skalas alla blad av, utan att man bränner sig. Med lite tur kan man till och med få denna metod att fungera utan skydd för handen: jag lyckas oftast, men inte alltid…

Källor:

Gillian Edom From Sting to Spin: A History of Nettle Fibre, 2019

Inger Ingmanson Kan man äta sånt?, 1978