Metabolism och fysiologi
En översikt över hur människor får energi från olika ämnen, och hur vår kropp reagera på kort- och långvarig svält.
Jag har skrivet ett uppdaterat kompendium om metabolism och fysiologi.
Huvudpunkterna från kompendiet
- Din kropp förbrukar alltid energi, de s.k. basalomsättningen. Förutom den tillkommer den energi som förbrukas för att hålla dig varm eller vid fysisk aktivitet.
- I din mat – och din kropp – finns energi lagrad i form av energirika molekyler: proteiner, fett och olika kolhydrater.
- Att utvinna energi ur olika energikällor är flerstegsprocesser, där vissa steg går snabbare än andra, och vissa kräver syre, medan andra inte gör det.
- Vi kan även få energi ur mjölksyra och ketonkroppar.
- Din kropp har ett energilager som räcker mycket länge, i bästa fall långt över 100 dagar.
- Fett står för den största mängden lagrad energi i kroppen.
- I din lever och dina muskler finns kolhydraten glykogen, som ger snabb energi. Denna räcker dock endast något dygn.
- Din kropp kan tillverkas socker från aminosyror, glycerol och mjölksyra.
- När fetter och proteiner bryts ned i hög takt bildas ketonkroppar, som kan användas som energikälla av muskler och hjärnan.
- Vid kortvarig svält (eller de första dygnen av en längre svältperiod) förbränns både fett och muskelprotein som energikälla.
- Efter några dagars svält förbränns huvudsakligen fett som energikälla, och musklernas proteiner sparas i möjligaste mån.
- Utan vitamin B1 kan vi inte tillgodogöra oss kolhydrater, och det är därmed livsviktigt att förnya kroppens depåer av detta inom en månad.