Nålhus av olika slag gör det enkelt att ha med sig nålar ut på turen. I detta inlägg beskriver jag tre olika typer, i ben, trä och i kanvas.

På längre turer bör man ha med sig reparationsutrustning, för att till exempel kunna laga en ryggsäck eller sina kläder. En viktig komponent är nålar, men dessa är ofta svåra att förvara i packningen. Lösningen är oftast nålhus av någon typ.

Nålhus i ben

Ett enkelt nålhus i ben. Den här typen av nålhus fanns i flera olika cirkumpolära kulturer, bland annat Samerna. Mitt är en fri variant, utan försök att kopiera något original. Ett nålhus av denna typ har några fördelar: det skyddar nålarna från omgivningen, och även omgivningen från dem. Det gör det även enkelt att plocka fram en nål när man sitter ute i skogen. Nålhus som är av typen “rör med lock/kork” gör det alltför lätt att tappa ut alla nålarna om man är oförsiktig när man skall öppna det.

Bild på nålhus i ben, i dess två lägen

Tillverkningen är relativt enkel: en bit rörben kokas ut (detta var från en lammstek), en plugg tillverkas i trä, och denna limmas på plats med kådlim. Ett lagom stort hål borras genom pluggen, och läder-vadmalsdelen sättas samman. Det är en lång bit renskinn, där den ena änden har delats upp i tre lika breda remmar som sedan blöts och snos ihop till en rund snodd. Som stop tog jag en bit renhorn med ett hål genom. Vadmalsbiten är fastsydd precis ovanför den punkten som syns på den nedre bilden.

Möjligtvis kommer jag att sätta något i andra änden av skinnbiten, t.ex. en ben- eller hornbit som ger ett bra “handtag” när man skall dra innerdelen.

Jag har tidigare tillverkat andra typer av nålfodral, t.ex. en kopia av ett fynd från fartyget Mary Rose och ett enkelt i kanvas och vadmal som stängs med en knapp.

Nålhus av Mary Rose-typ

Nålhus baserat på ett fynd från fartyget Mary
Rose

Detta nålhus har plats på utsidan för att linda upp tråd (jag har dels vaxad lintråd, dels artificiell sentråd på mitt. I mitten är en kanal uppborrad, och ett enkelt lock/plugg förhindrar nålarna från att ramla ut. Fördelen med detta är att man har både nål och tråd i ett paket, men nackdelen är att om pluggen inte sitter fast kommer nålarna att ramla ut.

Enkelt fodral i kanvas och vadmal

Enkelt fodral för nålar i kanvas och
vadmal

Detta är ett bra sätt om man har lite fler olika nålar man vill hålla reda på. Det ger ett hyfsat skydd för nålarna, och när man öppnar det är det lättöverskådligt och enkelt att se vilka nålar man har.